
De lente - het Houtelement
Het is april, de klok staat alweer een maand een uur vooruit, de lenteperiode is gestart. Dat zijn zo van die momentjes waar je blij van wordt. Kortere nachten, langere dagen. Energie begint weer te bruisen, ideeën worden geopperd en de natuur begint zo ongeveer weer te ontploffen. Alles wat dor en dood was begint weer groen te worden. We zitten in de overgang van het uiterst Yin (winter) naar beginnend Yang (lente).
In de Chinese geneeswijze hoort de lente bij het element Hout. De andere vier elementen Vuur, Aarde, Metaal en Water horen respectievelijk bij de zomer, nazomer, herfst en winter. Deze associaties komen uit de 5 elementen theorie, waarmee fysiologie en pathologie worden verklaard en diagnoses worden gesteld. Ze zijn aan elkaar verbonden doordat de elementen elkaar voeden en opvolgen, zoals de lente volgt op de winter, maar ook doordat ze elkaar controleren. Zo controleert bijvoorbeeld de herfst (Metaal) de lente (Hout). En wordt de lente (hout) gevoed door de nieren (Water).
In dit blog gaat onze aandacht naar de lente, het Houtelement. De specifieke kenmerken van dit element zijn: de kleur groen, de energie van Lever en Galblaas, ontwikkeling, groei, wind, ogen, pezen, de zure smaak en boosheid.
Kijk maar naar buiten en zie de wereld weer groen worden. Het jonge groene blad is frisgroen van kleur, nieuw leven dat nog niets heeft meegemaakt. Zoals gezegd staat de lente voor groei en dat komt omdat het voorafgaande element, Water, gezorgd heeft voor innerlijke kracht. De winter kent korte dagen of beter gezegd, lange nachten van herstel waarin innerlijke kracht wordt gewonnen voor de lente. Zou je met de klok van de natuur leven, dan sta je op bij het rijzen van de zon en ga je naar bed zodra de zon ondergaat. In dit perspectief is het dan ook niet zo raar dat mensen zich in de winterperiode depressief kunnen voelen, want onze maatschappij vraagt om veel meer actie, betrokkenheid en prestaties dan waar de natuur op dat moment voor staat. De spaarstand van de winter moet zorgen voor explosieve ontwikkeling in het voorjaar. Voorjaarsmoeheid betekent dat je in de winterperiode niet voldoende hebt gerust, je niet goed hebt opgeladen. Je kan de transformatie naar een nieuwe periode niet maken.
In de praktijk zie ik in het voorjaar vaak specifieke klachten voorbijkomen. Na de winter, een periode van rust en opslag, zorgt de Houtenergie van het voorjaar voor nieuwe activiteit en ontwikkeling. Dit gaat vaak ongecontroleerd en kan tot problemen leiden. Lever en Galblaas gerelateerde klachten zoals hoofdpijn en een stijve nek kunnen ontstaan of verergeren. Ook zie je pees gerelateerde klachten zoals golfelleboog . Deze klachten kunnen ontstaan door de vaak nog koude wind die in deze periode waait gecombineerd met verzwakte reserves. Wind is een krachtige, bewegende pathogene factor die behoort tot het Houtelement.
De Lever, die onder het Houtelement valt, is verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Door verzwakking van het Houtelement verminderd de circulatie van Qi en Bloed en ontstaan stagnaties in met name de pezen. Mentaal is het Houtelement verantwoordelijk voor nieuwe plannen en ontwikkeling. De Lever (Yin orgaan en voedend) maakt de plannen en de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) stimuleert de uitvoering van de plannen. Verstoring van de Houtenergie kan ontaarden in veel plannen hebben maar vastlopen bij de uitvoering of veel doen zonder gedegen planning waardoor het proces spaak loopt.
‘De Lever opent in de ogen’; Oogklachten zoals wazig zien, branderige ogen, jeukende ogen, tranende ogen zijn vaak gevolg van een verzwakt of juist een excesbeeld van de Lever. Denk hierbij aan hooikoorts in het voorjaar. Een tekort aan bloed in het lichaam waardoor de Lever de ogen (en pezen) niet goed kan voeden. Vaak is de Long-energie (Metaalelement) hier secundair ook bij betrokken, omdat het de Long niet lukt om de Lever te controleren. Dit zie je in de symptomen terug: branderige en jeukende ogen, kortademigheid en irritatie.
De zure smaak die ook bij het Houtelement hoort heeft een samentrekkende actie. Denk maar aan een citroen, wat gebeurt er met je gezicht als je een citroen eet? Precies: het verkrampt. Zuur astringeert, trekt samen om de vloeistoffen vast te houden. Dat is perfect om bloed, zweet en andere lichaamsvloeistoffen voor het lichaam te behouden. Een nadeel van zuur, zeker als het gaat om citrusvruchten zoals een citroen, is dat ze ook koud zijn. Met te veel Koude verzwak je de Milt en dus de aanmaak en vervoer van bloed naar de Lever. Belangrijk dus om zuur goed te doseren of te combineren met natuurlijk zoet.
Het samentrekkende effect van zuur is ook van toepassing om emoties als woede, frustratie en agressie te beteugelen. De explosiviteit en expansie van de lente in de natuur kent ook een explosiviteit in gedrag. Het korte lontje ligt dan op de loer, een exces van de Lever.
Samengevat zeggen de kenmerken van een seizoen heel veel over de processen die er in je lijf plaatsvinden. Het kan ondersteuning bieden bij het stellen van een diagnose. Deze connecties gaan zien en toepassen is diepte-leren in de praktijk.
Herken je klachten en sta je open om hier weer beweging in te krijgen, dan kun je een afspraak maken voor een consult/behandeling/ meting. Wil je meer informatie of een afspraak maken mail dan naar info@qibalance.nl of kijk verder op de website bij b.v. Natuurgeneeskunde en of Qigong waar met deze zelfde theorieën gewerkt wordt en mee beweegt met de seizoen
Blog winter
Nieren: help de ‘batterijen’ van je lichaam de winter door met déze tips
Voel je je uitgeput en heb je het altijd koud in de winter? Dan moet je extra goed voor je nieren zorgen. Je nieren zijn de batterijen van je lichaam. Daarbij zijn ze verbonden met het element water en dus extra gevoelig voor kou. Volgens Taoïsten zijn je nieren de opslagplaats voor je reservevoorraad levensenergie. En die wil je in de koude winter zo min mogelijk aanspreken. Genoeg redenen dus om je nieren te vriend te houden.
Help je nieren de winter door met deze tips en oefeningen
Herken je dit: je hebt altijd koude handen en voeten, moet vaak plassen, voelt je vaak uitgeput, hebt wallen onder je ogen, en ervaart een chronisch gevoel van stress? Dan kunnen je nieren waarschijnlijk wel een opkikkertje gebruiken. Met name in de winter hebben je nieren namelijk extra ‘voeding’ nodig. Maar hoe doe je dat en waarom zijn je nieren zo belangrijk?
Je nieren: de opslagplaats van je vrouwelijke oerenergie
Je nieren zijn verbonden met je seksuele energie en zijn volgens Taoïsten ook de opslagplaats van creatieve oerenergie. Toen je geboren werd kreeg je van je ouders een grote hoeveelheid van deze primordial energy mee. Tijdens je leven gebruik je een deel van die energie om je lichaam te laten functioneren en een ander deel om nieuw leven te creëren, want dat komt terecht in eicellen en sperma.
Maar je reservevoorraad oerenergie sla je op in je nieren. Als mensen van ouderdom sterven zijn de nieren niet voor niets de allerlaatste organen die ermee ophouden. Het is dus heel belangrijk om je batterijen niet uit te putten.
Energielekken
Je twee belangrijkste energielekken zijn stress en verkwiste seksuele energie. Daarom hebben Taoïsten technieken ontwikkeld om mannen tijdens de seks niet te laten ejaculeren en om vrouwen te leren hun menstruatie te laten stoppen wanneer zij dat willen. Ja, dat lees je goed: Taoïstische vrouwen hebben doorgaans controle over hun menstruatiecyclus. Maar dat vereist natuurlijk training. Dus als je vandaag nog je nieren wilt helpen dan is ontspanning de snelste methode. Zeker in onze maatschappij waarin alles op stress en mentale (vuur)energie draait. Met uitgeputte nieren heb je niet genoeg water energie om de krachtige vuur energie in je hart in balans te houden. Je krijgt dan letterlijk een burn-out.
Nieren: verbonden met je diepere emoties
Water is dus je seksuele oerkracht. Deze vrouwelijke energie draagt nieuw leven, originaliteit en creativiteit in zich. Als je genoeg water hebt, dan bubbelen de nieuwe ideeën in je op, je voelt je sterk en je vertrouwt als vanzelfsprekend op je instinct. Je maakt je dan ook geen zorgen over de toekomst. Maar als je te weinig water hebt word je al snel angstig, je voelt je zwak en moe. Een tekort aan water geeft namelijk een gevoel van behoeftigheid en een schaarstebewustzijn. Hoe laad je je nieren op? Hieronder volgen een aantal tips en oefeningen.
Nieren EHBO
- Hou ze lekker warm met een wollen vest of trui.
- Verbind jezelf letterlijk met het water element: neem een heerlijk warm bad of een lange douche.
- Zorg dat je genoeg drinkt, liefst warme kruidenthee of warm water.
- Zoek regelmatig ontspanning en me-time.
- Ontspan je psoas. Deze ‘spier van de ziel’ is namelijk intiem verbonden met je nieren. Als je languit met gestrekte benen op de grond gaat liggen en je rug trekt hol, dan is je psoas waarschijnlijk gespannen (meestal omdat je teveel zit). Sommige oefeningen hieronder zijn ook lekker voor je psoas.
Grondig opladen: contact maken met de aarde
Als je je nieren echt wilt opladen, dan kun je het beste contact maken met de aarde. Want diep in de aarde vind je de donkere water- of yin energie die je nieren voedt.
Lumbar swing
Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte. Maakt in gedachten contact met de aarde. Zwaai dan losjes met je handen naar links en naar rechts. Dat doe je vanuit je heupen en je lage ruggenwervels, zodat die meedraaien. Daarmee masseer je automatisch je nieren.
De Beer
Ga weer staan en laat je armen losjes hangen. Trek eerst je rechterschouder naar voren, naar boven en dan zo ver mogelijk terug naar achteren (je maakt dus een cirkel). En daarna in één beweging je linkerschouder en dan weer rechterschouder, enzovoorts. Je probeert daarbij je met je rechterschouder je linker schouderblad te raken (wat natuurlijk niet lukt) en met je linkerschouder je rechterschouderblad. Voel daarbij je hoe je nieren (op de grens tussen je ribbenkast en je onderrug) heerlijk gemasseerd worden en alle spanning uit je onderrug vrijkomt. Ook heerlijk voor je psoas.
Masseer je waterkanalen
Masseer je onderrug en je benen. En kneed dan de binnenkant van je benen, want daar lopen de watermeridianen. Masseer ook je voetzolen stevig, met name het zogenaamde N1 punt waar de waterenergie je lichaam binnenstroomt. Als je je tenen naar binnen trekt, zit het N1 punt in het kuiltje in de bal van je voet. Ook je liezen zijn een belangrijk punt om te masseren.
Masseer je nieren
Masseer je nieren door je onderrug vlak onder je ribbenkast lekker te kneden. Doe dat totdat je je nieren echt warm voelt worden. Klop dan zachtjes met een losse vuist op je nieren (de helft van je nier zit achter de ribbenkast, de helft komt eronderuit). Kneed dan nog eens en leg je handen op je nieren. Probeer je nieren echt te voelen. Vaak voelt de ene nier anders aan dan de andere. Geef de nier die wat meer samengetrokken en gespannen voelt wat extra liefdevolle aandacht. Chi flows where the mind goes, dus denken aan je nieren geeft er ook automatisch meer energie aan.
Geen tijd voor deze oefeningen?
Masseer dan af en toe je oren. Het lijkt misschien raar, maar je oren en je nieren zijn met elkaar verbonden. Ze lijken qua vorm zelfs op elkaar. Masseer je oren dus lekker en voel hoe je nieren dan opgelucht ademhalen.
WU WEI QI- "de kunst van het niet doen'
Het Chinese begrip “Wu Wei”, afkomstig uit het Taoïsme. De letterlijke betekenis luidt: “niet doen”. Maar eigenlijk wordt er meer “niet duwen, niets forceren” mee bedoeld. Wu Wei wordt vaak geassocieerd met water en de manier waarop water zich gedraagt. Hoewel water vloeit en geen weerstand biedt, heeft het toch zo veel kracht dat het zich een weg kan banen door de rotsen. Het lijkt of water niets doet en toch doet het iets.
De basis van Wu Wei is om ontspannen door het leven te gaan en niet krampachtig achter je doel aan te rennen, want dat leidt zelden tot succes. Met minder inspanning kun je meer bereiken. De natuur heeft ons op dit gebied veel te leren. Alles heeft zijn eigen tijd; je kunt een rivier niet duwen. Ieder mens heeft prachtige talenten gekregen om positief bij te dragen aan de ontwikkeling van deze planeet, dus herken je talenten en gebruik ze, pak de kansen die het leven je biedt. Het is onze aard om te groeien en te creëren, maar zorg er voor dat je intentie zuiver is en laat het universum je de weg wijzen; de natuurlijke weg van het leven.
Verzet je niet tegen de stroom van het leven, is de boodschap van Wu Wei. Volg je eigen hart en pad, kies uit de vele richtingen waarin de stroom vloeit en accepteer de gevolgen, ook als het moeilijk wordt, of anders loopt dan verwacht. Leven vanuit acceptatie en zachtheid gaat veel vloeiender dan overleven met een vechtende geest. De meest krachtige mens vecht niet. We komen allemaal voort uit het universum, waar geen dualiteit heerst, maar liefde en eenheid. Het is zaak die innerlijke vonk van liefde bij jezelf te ontdekken en zodoende zacht en onmerkbaar, in harmonie te raken met je zelf, anderen, en je omgeving.
Deze oude oosterse filosofie druist in tegen onze moderne westerse manier van leven en denken, waarin velen van ons inmiddels onder hoogspanning leven, zichzelf voorbij lopen, uitgeput raken of in een isolement terecht komen. Geen wonder dat steeds meer mensen een diep verlangen beginnen te ervaren naar meer rust, stilte, eenvoud en verbinding. Ontspannen zijn, verbonden en in harmonie met al wat is, is in wezen onze natuurlijke staat van zijn. Dat is precies waar we door het beoefenen van Qigong weer naar toe bewegen; naar onze kern, naar wie we in wezen zijn. Alleen van daaruit kunnen we als mens gezond zijn en ons volledig potentieel bereiken.
Voor veel mensen is Qigong een nog onbekende “tak van sport”. En eenmaal ontdekt is het eerst vaak wennen en omschakelen; langzamer gaan in plaats van sneller, ontspannen in plaats van inspannen, binnenkant in plaats van buitenkant, voelen in plaats van denken, mogen zijn in plaats van moeten presteren, Wu Wei... In het begin gaan de bewegingen, die zacht, rond en vloeiend horen te zijn, vaak hortend en stotend en doen soms pijn. Het kan gebeuren dat er narigheid loskomt, dat noemen we dan een Qi-reactie. Maar naarmate blokkades oplossen en de energie weer vrij kan stromen, ga je je al snel beter voelen en de positieve effecten van Qigong aan den lijve ondervinden.
Qigong leert en stimuleert ons om te openen, los te laten, op te nemen en te transformeren en activeert daarmee ons zelf genezend vermogen. Er wordt vaak gedacht: “daar heb ik mijn drukke bestaan geen tijd voor”, maar iedereen zou zichzelf elke dag een moment mogen gunnen om bij te tanken en er voor te zorgen dat de krachtige levensenergie kan blijven stromen, juist in roerige tijden. Daarmee blijf je rustig in het oog van de orkaan en heel je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. “Geef elke dag een beetje water aan je eigen tuin”, zeggen de Chinezen.
Ikzelf geniet van zowel mijn eigen proces als van de mooie dingen die ik tijdens de lessen zie gebeuren en beschouw het als een missie om meer mensen kennis te laten maken met de helende werking van Qigong op lichaam en geest.
Het is fijn om geïnspireerd te zijn en leuk om plannen te hebben, zoals het opstarten van nieuwe Qigong groepjes en de workshops. Maar tegelijkertijd bespeur ik ook bij mezelf dat denken mij soms in de weg zit. Je best doen, er hard voor moeten knokken is er ook bij mij al vroeg ingetimmerd. Ervaring heeft me echter geleerd dat je hiermee vaak het tegenovergestelde bereikt. Wu Wei wil zeggen dat je aanpakt wat je graag wilt bereiken, of als taak of levensopdracht te volbrengen hebt, maar daarbij niet gehecht bent aan de resultaten van de actie die je onderneemt. Dus zet ik mijn intentie neer, doe wat ik kan, wacht verder rustig af en vertrouw er op dat het goed komt. Een organische natuurlijke beweging die mijn praktijk, waar Qigong sinds 10 jaar een belangrijk deel van is, groots heeft gemaakt.
Zo komen we elke keer weer tot nieuwe inzichten en blijven we leren, groeien, en ons verwonderen. Alleen al die twee kleine woordjes Wu en Wei hebben ons zoveel te vertellen: volg je passie en doe je ding, maar ga niet krampachtig duwen, ontspan en laat los, laat wezen wat was, zijn wat is en komen wat komt, vol vertrouwen (Hun Yuan Ling Tong) het nieuwe tegemoet.....
Haola! Alida
Qigong oefenen, beleven en leven.
Qigong kan je op vele manieren inzetten om je meer levensenergie te laten ervaren. In deze tijd waarin er veel om ons heen gebeurt, wat direct of indirect invloed heeft op onze levensenergie.
Of als je fysieke ongemakken ervaart.
Kan Qigong uitkomst bieden op fysiek, emotioneel, mentaal energetisch en spiritueel nivo.
Wat is Qigong?
Qigong laat zich moeilijk in woorden vangen, is moeilijk in een zin te omschrijven. Qigong heeft een groots effect, wat je zeker kan ervaren wanneer je kennis maakt met Qigong.
Je kunt vrijblijvend een les mee komen doen, voor €15,00 kun je al ervaren of Qigong iets voor je is.
De lessen worden gegeven in kleine groepen binnen en/of buiten.
Locatie; Qibalance, Molestrjitte 17 Berltsum.
Heb je nog vragen of wil je je opgeven?
Traditionele Chinese Geneeskunde
Of onze problemen nu van een fysieke of emotionele aard zijn, de meeste ervan zijn een gevolg van onevenwichtigheid in ons lichaam, onze geest en onze ziel, in onze levensstijl en onze levensomstandigheden, en wat we van het leven verlangen of verwachten.
Een ware uitdaging, maar zeker niet onmogelijk wanneer we bereid zijn terug te gaan naar de basis. Dicht bij jezelf op onderzoek uit gaan naar mogelijkheden en vanuit jezelf de verandering inzetten levert resultaat op en gaat veel sneller dan wachten op de verandering van log en traag werkende instanties. Daarbij komt dat we zelf ook een verantwoordelijkheid hebben te nemen voor onze zelf zorg en welzijn.
Een mens is een multidimensionaal en complexe wezen. Met een dynamisch systeem dat in voortdurende relatie en wisselwerking staat met zijn omgeving. Dit zijn gelijk alle aspecten van ons leven voor de beste basis van een algehele gezondheid, welzijn, persoonlijke groei en zelfverwerkelijking. Willen we dit bereiken, dan hebben we een benadering nodig die ons van de juiste middelen en methoden voorziet.
Traditionele Chinese geneeskunde
Onder de verschillende benaderingen die het lichaam met de geest weer met elkaar verbinden, zoals de WHO beschrijft, springt de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G) er duidelijk uit al is ze dan al 2000 jaar oud.
En waarom springt zo een oud systeem er uit?
Volgens de T.C.G. is gezondheid; in overeenstemming zijn met je natuurlijke aard en leefomgeving, een innerlijke balans die zich uiterlijk weerspiegelt en een allesomvattend gevoel van welzijn en groei. Kortom een vruchtbaar evenwicht op alle nivo’s. De T.C.G. bestudeert dit al eeuwen en heeft zich daardoor steeds verder kunnen ontwikkelen en verfijnen. Het systeem van de T.C.G. is vooral gericht op direct praktisch resultaat en wij kunnen er in ons leven onmiddellijk gebruik van maken. Doordat de grondslagen van met name de meridiaan systemen (energiebanen in het lichaam) verbazingwekkend gemakkelijk te begrijpen zijn. Dankzij dit meridiaan systeem krijgen we niet alleen inzicht in onszelf, onze samenleving en ons welzijn, we kunnen ook beter onze verantwoordelijkheid nemen voor ons leven, op een actieve manier vormgeven en onze wensen in vervulling laten gaan.
Wat zijn meridianen?
Meridianen zijn energie banen die door je lichaam lopen, verbonden met een orgaan. B.v. De longmeridiaan is verbonden met de beide longen. Alle organen zijn verbonden met een gelijk genoemde meridiaan. Deze meridianen kun je voorstellen als kleine stromende riviertjes, liggen er niet teveel steentjes in dan blijft het riviertje mooi stromen, worden de steentjes, stenen of heel veel steentjes dan kan het riviertje minder goed stromen of zelfs verstopt raken. Als de energie in een meridiaan niet goed stroomt noemen we dat blokkades of stagneringen en kunnen er klachten ontstaan op alle nivo's fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en op het zingevingsgebied of spiritueel. Duren deze blokkades lang dan kunnen de klachten erger worden of zich naar meerdere delen van het lichaam verplaatsen. Alle meridianen hebben onderling weer verbinding met elkaar, doordat ze in het meridianen systeem met elkaar verbonden zijn. Daarom kijkt de Traditionele Chinese Geneeskunde naar het hele systeem om aan de oorzaken te kunnen werken voor hertel en heling. Een holistische benadering is dus niet alleen naar voeding kijken, ook naar leefstijl, klacht, beleving etc. fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel.
De Traditionele Chinese geneeskunde werkt naast het meridiaansysteem o.a. ook met de 5 elementen, het yin/yang principe, de orgaanklok.
Wil jij ook je gezondheid en welzijn in eigen hand nemen?
Neem dan eens contact op met Qibalance, Alida Lammes. Zij is opgeleid in de T.C.G, heeft hierin al 22 jaar ervaring, geeft Shiatsu/healing volgens de traditionele leer en Qigonglessen, en Qigong workshops (de bewegingsleer vanuit de T.C.G.) aangevuld met de theorie vanuit de T.C.G als achtergrondinformatie en om thuis zelf mee verder te kunnen.
Ik hoop je binnenkort iets aan te kunnen reiken waar jij mee verder kunt!
Hartegroet Alida Lammes
Ben je geïnteresseerd in praktische tips of oefeningen voor je vitaliteit, gezondheid en welzijn?
Bij qibalance-qigong worden er holistische consulten, behandelingen, Qigonglessen en workshops gegeven die allen gericht zijn op vitaliteit, gezondheid en welzijn.
Kijk eens verder op de website voor wat mogelijkheden, of stuur een mail of bel voor meer informatie wat we kunnen doen voor jou situatie.
Telefoon; 0610864590 info@qibalance.nl
alidalammes@qibalance-gigong.nl